Нехируршки пристапи за лекување на болки во зглобовите

Нехируршки пристапи за лекување на болки во зглобовите

Болката во зглобовите е честа болест која може значително да влијае на квалитетот на животот на поединецот. Без разлика дали е предизвикана од артритис, повреда, прекумерна употреба или други фактори, болките во зглобовите можат да бидат исцрпувачки и да ја ограничат нечија способност за извршување на секојдневните активности. Додека операцијата понекогаш е неопходна за тешки случаи, има широк спектар на нехируршки пристапи достапни за ублажување на болките во зглобовите, подобрување на функцијата на зглобовите и подобрување на целокупната благосостојба. Во овој сеопфатен водич, ќе истражиме различни нехируршки третмани за болки во зглобовите, од конзервативни мерки како модификации на животниот стил и физикална терапија до врвни терапии како регенеративна медицина и напредни техники за управување со болка.

Вовед

Разбирање на болката во зглобовите

Болката во зглобовите, позната и како артралгија, може да влијае на секој зглоб во телото, вклучувајќи ги колената, колковите, рамената и рацете. Тоа може да биде резултат на различни основни состојби, како што се остеоартритис, ревматоиден артритис, гихт или повреда. Болката во зглобовите може да се манифестира како непријатност, оток, вкочанетост и намален опсег на движења. Тоа може значително да го намали квалитетот на животот со тоа што ја попречува мобилноста и предизвикува хронична непријатност.

Важноста на нехируршките опции

Во минатото, хируршката интервенција беше често третман од прва линија за силна болка во зглобовите. Сепак, хируршките интервенции носат ризици, вклучувајќи инфекција, продолжени периоди на опоравување и потенцијал за компликации. Нехируршките пристапи се здобија со важност како ефективни методи за справување со болки во зглобовите без потреба од инвазивни процедури. Овие методи не само што имаат за цел да ја ублажат болката, туку и да ја подобрат функцијата на зглобовите и да го промовираат целокупното здравје на зглобовите. Ајде да ги истражиме овие нехируршки пристапи во детали.

Конзервативни пристапи

Конзервативните третмани често се почетниот пристап за управување со болки во зглобовите. Овие методи се неинвазивни и се фокусираат на ублажување на симптомите додека ја подобруваат способноста на пациентот да функционира нормално.

Измени на животниот стил

Модификациите на животниот стил се од суштинско значење за управување со болки во зглобовите, особено за лица со состојби како остеоартритис. Едноставните промени во дневните рутини можат да направат значителна разлика во намалувањето на болката. Овие модификации може да вклучуваат:

 • Одржување на антиинфламаторна диета : Конзумирањето храна богата со омега-3 масни киселини, антиоксиданси и антиинфламаторни соединенија може да помогне да се намали воспалението и болката во зглобовите.

 • Редовно вежбање: Вежбите со мал удар како пливање, одење и возење велосипед можат да ги зајакнат мускулите околу зглобовите, обезбедувајќи дополнителна поддршка и намалување на стресот на погодената област.

 • Управување со тежината : Одржувањето здрава тежина го намалува оптоварувањето на зглобовите кои носат тежина, како што се колената и колковите, што доведува до намалена болка и подобрување на функцијата.

 • Правилно држење на телото: корекција на држење на телото и користење на ергономски мебел може да го ублажи стресот на зглобовите, особено во ‘рбетот, вратот и рамената.

Физикална терапија

Физичката терапија е камен-темелник на нехируршкото управување со болките во зглобовите. Лиценцираните физиотерапевти дизајнираат прилагодени програми за вежбање за да се справат со конкретни проблеми со зглобовите. Овие програми имаат за цел:

 • Подобрете ја флексибилноста на зглобовите и опсегот на движење.
 • Зајакнете ги мускулите за да обезбедите подобра поддршка на зглобовите.
 • Научете ги пациентите правилна механика на телото за да се намали оптоварувањето на зглобовите.
 • Ублажете ја болката преку модалитети како топлина, ладна терапија и ултразвук.

Физичката терапија е особено важна за рехабилитација по повредата и за управување со хронични состојби како што се остеоартритис и ревматоиден артритис.

Управување со тежината

Одржувањето здрава тежина е од клучно значење за здравјето на зглобовите, особено кај зглобовите кои носат тежина како колената и колковите. Вишокот тежина става дополнителен стрес на овие зглобови, го забрзува абењето и го зголемува ризикот од развој на остеоартритис. Стратегиите за управување со тежината вклучуваат:

 • Контрола на калории : Конзумирањето помалку калории од потрошените промовира губење на тежината.
 • Редовно вежбање: Комбинирањето на урамнотежена исхрана со физичка активност ги подобрува напорите за управување со тежината.
 • Здрави навики во исхраната : Нагласувањето на храна богата со хранливи материи поддржува контрола на тежината.

Помошни уреди

Помошните уреди можат значително да го подобрат квалитетот на животот на лицата со болки во зглобовите. Овие уреди помагаат да се намали оптоварувањето на зглобовите и да се подобри мобилноста. Вообичаените помошни уреди вклучуваат:

 • Бастови и пешаци : Обезбедете стабилност и поддршка при одење.
 • Загради за колена : Нудат компресија и стабилност за болка во коленото зглоб.
 • Ергономски алатки : Помогнете со задачи што може да ја влошат болката во зглобовите, како што се фаќање предмети или пишување.

Овие конзервативни пристапи често ја формираат основата за управување со болки во зглобовите и можат да бидат многу ефикасни во намалувањето на симптомите и подобрување на функцијата. Сепак, за некои поединци, може да бидат неопходни фармаколошки интервенции.

Фармаколошки интервенции

Фармаколошките интервенции вклучуваат употреба на лекови за справување со болки во зглобовите и воспаление. Овие лекови можат да обезбедат олеснување и да ја подобрат функцијата на зглобовите, но тие треба да се користат под водство на здравствен работник.

Аналгетици

Аналгетиците, попознати како ублажувачи на болка, се широка категорија на лекови кои се користат за ублажување на болки во зглобовите. Тие работат така што ги блокираат сигналите за болка во мозокот. Најчестите типови на аналгетици вклучуваат:

 • Ацетаминофен: Овој лек без рецепт може да биде ефикасен за блага до умерена болка во зглобовите. Генерално добро се поднесува и има помалку гастроинтестинални несакани ефекти од НСАИЛ.

Нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ)

Нестероидните антиинфламаторни лекови или НСАИЛ се класа на лекови кои широко се користат за ублажување на болката и намалување на воспалението во различни состојби на зглобовите. Тие работат со инхибирање на ензимите одговорни за производство на воспалителни хемикалии во телото. Вообичаените НСАИЛ вклучуваат:

 • Ибупрофен: Достапен без рецепт и на рецепт, ибупрофен често се користи за справување со блага до умерена болка и воспаление во зглобовите.

 • Напроксен: Слично на ибупрофен, напроксен е достапен и без рецепт и како лек на рецепт, нудејќи олеснување од болки во зглобовите и оток.

 • НСАИЛ на рецепт: Некои НСАИЛ, како диклофенак и мелоксикам, се достапни само со рецепт и може да бидат помоќни во справувањето со силната болка и воспалението во зглобовите.

НСАИЛ се ефикасни за многу поединци, но тие можат да имаат несакани ефекти, вклучително и гастроинтестинална иритација и зголемен ризик од чир. Долготрајната употреба, исто така, може да доведе до проблеми со бубрезите и кардиоваскуларниот систем, па затоа е од суштинско значење да се користат според упатствата на давателот на здравствена заштита.

Антиревматски лекови кои ја модифицираат болеста (DMARDs)

Антиревматски лекови кои ја модифицираат болеста (DMARDs) се класа на лекови кои првенствено се користат во третманот на автоимуни состојби како ревматоиден артритис. За разлика од НСАИЛ и аналгетиците, DMARDs работат на модифицирање на основниот процес на болеста, забавувајќи или запирајќи го оштетувањето на зглобовите. Вообичаените DMARDs вклучуваат:

 • Метотрексат: Често DMARD од прва линија за ревматоиден артритис, метотрексат може да помогне да се намали воспалението на зглобовите и да се спречи оштетување на зглобовите.

 • Хидроксихлорокин: Овој лек најчесто се користи за управување со симптоми на автоимуни состојби како лупус и ревматоиден артритис со намалување на воспалението.

 • Биолошки DMARDs: Овие понови лекови, како што се етанерцепт и адалимумаб, се насочени кон специфични молекули вклучени во автоимуните одговори, обезбедувајќи повеќе насочено олеснување со помалку несакани ефекти во споредба со традиционалните DMARDs.

DMARDs обично се препишуваат од ревматолози или специјалисти и бараат редовно следење поради потенцијалните несакани ефекти, вклучувајќи абнормалности на црниот дроб и крвната слика.

Кортикостероиди

Кортикостероидите се моќни антиинфламаторни лекови кои можат да обезбедат брзо ослободување од болки во зглобовите и отоци. Тие можат да се администрираат во различни форми:

 • Орални кортикостероиди: како што е преднизон, овие лекови се земаат преку уста и најчесто се користат за краткотрајно управување со болката за време на изгореници на болеста.

 • Интраартикуларни кортикостероидни инјекции: Администрирани директно во погодениот зглоб, овие инјекции обезбедуваат насочено олеснување за состојби како остеоартритис и одредени воспалителни заболувања на зглобовите.

Кортикостероидите може да имаат несакани ефекти, особено со долготрајна употреба, вклучувајќи губење на коскената маса, зголемување на телесната тежина и зголемен ризик од инфекции. Затоа, тие обично се користат за кратко времетраење и под водство на давател на здравствена заштита.

Инјекции со хијалуронска киселина

Инјекциите на хијалуронска киселина, често познати како вискосуплементација, се користат првенствено за остеоартритис на коленото. Овие инјекции имаат за цел да го подмачкуваат и амортизираат зглобот, да ја намалат болката и да ја подобрат функцијата на зглобовите. Вообичаените препарати на хијалуронска киселина вклучуваат:

 • Synvisc: Серија од три инјекции, обично дадени неделно, кои можат да обезбедат олеснување неколку месеци.

 • Hyalgan: Администриран на сличен начин како Synvisc, овој препарат со хијалуронска киселина има за цел да ја ублажи болката во колената.

 • Euflexxa: Даден како серија од три или четири инјекции, Euflexxa може да обезбеди олеснување за оние со остеоартритис на коленото.

Инјекциите со хијалуронска киселина имаат помал ризик од несакани ефекти во споредба со кортикостероидите, но може да бидат потребни повеќе сесии за да се одржи нивната ефикасност.

Фармаколошките интервенции може значително да го подобрат управувањето со болките во зглобовите, но можеби не се погодни за секого или може да се користат заедно со други терапии. За поединци кои бараат алтернативи за лекови или сакаат да истражуваат иновативни третмани, регенеративната медицина нуди ветувачки опции.

Регенеративна медицина

Регенеративната медицина е поле кое брзо се развива и се фокусира на искористување на природните процеси на лекување на телото за поправка и регенерација на оштетените ткива. Има голем потенцијал за лекување на болки во зглобовите и дегенерација. Ајде да истражуваме во некои од клучните пристапи за регенеративна медицина:

Терапија со плазма богата со тромбоцити (PRP).

Терапијата со плазма богата со тромбоцити (PRP) вклучува екстракција на мала количина од крвта на пациентот, нејзина обработка за да се концентрираат тромбоцитите и факторите на раст и потоа инјектирање на PRP директно во погодениот зглоб. Се смета дека PRP стимулира поправка на ткивото и го намалува воспалението. Најчесто се користи за состојби како остеоартритис и повреди на тетивите.

Истражувањата сугерираат дека терапијата со PRP може да помогне во ублажување на болките во зглобовите и подобрување на функцијата, со минимален ризик од негативни ефекти. Можеби ќе бидат потребни повеќе сесии за оптимални резултати.

Терапија со матични клетки

Терапијата со матични клетки го користи регенеративниот потенцијал на матичните клетки за поправка на оштетените зглобни ткива. Матичните клетки може да се собираат од различни извори, вклучувајќи ја коскената срцевина, масното ткиво (маснотии) и крвта од папочната врвца. Откако ќе се извлечат, тие се инјектираат во погодениот зглоб за да се промовира заздравувањето и да се намали воспалението.

Терапијата со матични клетки ветува состојби како остеоартритис, дефекти на ‘рскавицата и одредени повреди на тетивите. Сепак, тоа е релативно ново и еволуирачко поле, и потребни се повеќе истражувања за целосно да се разбере неговата долгорочна ефикасност и безбедност.

Пролотерапија

Пролотерапијата, или терапијата за пролиферација, вклучува инјектирање раствор, често составен од декстроза (шеќерна вода) или други супстанции, во оштетениот или ослабен зглоб или лигамент. Се верува дека оваа инјекција го стимулира природниот одговор на исцелување на телото, што доведува до поправка на ткивото и подобрување на стабилноста на зглобовите.

Додека пролотерапијата се смета за безбедна, нејзината ефикасност варира кај поединци и потребни се повеќе истражувања за целосно да се утврдат нејзините долгорочни придобивки.

Регенеративната медицина ветува како нехируршка опција за управување со болки во зглобовите, нудејќи потенцијал за поправка и регенерација на ткивото. Сепак, неопходно е да се консултирате со давател на здравствена заштита за да се одреди најсоодветната регенеративна терапија врз основа на индивидуалните потреби и специфичната состојба на зглобовите.

Напредни техники за управување со болка

За лица со тешка и хронична болка во зглобовите која не реагира соодветно на конзервативни мерки или фармаколошки интервенции, напредните техники за управување со болката може да понудат олеснување. Овие техники често ги изведуваат специјалисти за болка и се насочени кон патеките за сигнализација на болката на нервниот систем.

Радиофреквентна аблација

Радиофреквентна аблација (RFA) е минимално инвазивна процедура која користи топлина генерирана од радиофреквентната енергија за да ги наруши нервите кои ги пренесуваат сигналите за болка од погодениот зглоб до мозокот. Ова привремено нарушување може да обезбеди значително олеснување на болката за неколку месеци до една година или повеќе.

RFA вообичаено се користи за состојби како што се болки во зглобовите и сакроилијачни болки. Може да понуди продолжено олеснување без потреба од континуирана употреба на лекови.

Нервни блокови

Нервните блокови вклучуваат инјектирање на анестетик или антиинфламаторни лекови директно во или околу нервите кои пренесуваат сигнали за болка од зафатениот зглоб. Овие инјекции привремено ја блокираат способноста на нервот да пренесува болка, обезбедувајќи олеснување за различни видови болки во зглобовите, вклучително и ишијас и невропатска болка поврзана со зглобовите.

Нервните блокови можат да понудат насочено олеснување и често се користат како дијагностички алатки за да се идентификува специфичниот извор на болка пред да се разгледаат поинвазивни третмани.

Contents